Go to Top

Echtscheidingsbemiddeling versus Mediation

Consensus Echtscheiding & Mediation is bedreven in zowel echtscheidingsbemiddeling als in mediation. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Mediation is altijd een conflictbemiddeling, waarbij de mediator het gesprek leidt en door middel van het stellen van vragen doordringt tot hetgeen er werkelijk speelt, rondom het conflict. Partijen komen samen tot een oplossing, onder begeleiding van de mediator dus.
Bij echtscheidingsbemiddeling is het conflict eigenlijk voorbij. De scheidingsmelding is gedaan en er wordt gewerkt aan het maken van de afspraken die nodig zijn om op de beste manier uit elkaar te gaan. Zowel voor de kinderen die aan een scheiding niets kunnen doen, als voor de ouders. Tevens is de echtscheidingsbemiddeling erop gericht om conflicten in de toekomst over afspraken en scheidings-gerelateerde zaken zoveel als mogelijk te voorkomen.
In een echtscheidingstraject en dus bij echtscheidingsbemiddeling is het bijna altijd zo dat mediation een rol speelt. Emotie zit zo verweven in een scheidingstraject dat onderliggende zaken op tafel moeten komen om het proces goed te kunnen verwerken.
Zo lopen de mediation en de bemiddeling in een scheidingstraject dus met elkaar op.