Go to Top

Makelaardij en hypotheken; een stijgende lijn!

We worden steeds positiever: de huizenmarkt trekt, na 5,5 jaar tegevallende verkopen, weer aan. In het eerste kwartaal van 2014 werden in Nederland 40.000 huizen verkocht. Bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor! Ook het succes van de laatste Open Huizen Dag in april jl laat zien dat steeds meer mensen een huis willen kopen. Zo’n 140.000 mensen bezochten de deelnemende huizen. Dat is zo’n 40% meer bezoekers dan vorig jaar.

Tussen 1995 en 2008, stegen de huizenprijzen ongekend: met zo’n 250%. De prijsstijging werd vooral veroorzaakt doordat iedereen meer kon én ging lenen. Hierdoor ontstond er een zeepbel in de huizenmarkt. Niemand greep in. De banken en de overheid keken ernaar maar verroerden zich niet. Ondertussen bleven huizenkopers meer lenen dan hun huis waard was en er werd gretig gebruikgemaakt van de hypotheekrenteaftrek. In 2008 spatte de ‘zeepbel’ uiteen en de huizenmarkt stortte in. Daarna haalden de banken en overheid de broekriem aan. Veel geld lenen? Dat kon niet zomaar meer. Ook de hypotheekvoorwaarden werden strenger.
Inmiddels begint de rust weder te keren. De vraagprijzen van huizen zijn nu stukken lager dan in 2008 en de hypotheekrentes zijn enorm gedaald. Daarom is het juist nu gunstig om een woning te kopen!

Voor het eerst in 3 jaar stijgen de huizenprijzen weer. Zo bleek uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. De huizenprijzen lagen in het eerste kwartaal van 2014 1,2% hoger dan in dezelfde tijd vorige jaar. Deze prijsstijging is te verklaren aan de hand van de lage hypotheekrentes, het groeiend consumentenvertrouwen en positievere economische vooruitzichten.
Niets lijkt de koper nog in de weg te staan om nu een woning te kopen. Maar tegen welke condities kan men nu eigenlijk geld lenen? De wijzigingen hebben de laatste jaren, in een hoog tempo, elkaar opgevolgd. Voor hypotheekadviseurs is het daardoor steeds gecompliceerder geworden om een goed financieel advies op maat te maken. Wat enkele jaren geleden nog kon, kan nu opeens niet meer. Senders Advies is volledig up to date. Door onze permanente bijscholing zijn wij perfect in staat een advies op maat te maken die zowel nu als in de toekomst ‘hypotheekproof’ is. Wij nodigen u van harte uit voor een vrijblijvend hypotheekadvies.
Makelaardij en Hypotheken_ een stijgende lijn